201225 kerstwensen


klik op het plaatje voor het verhaal

Beste vrienden van Ars Longa ,
Moge 2021 een vruchtbaar , creatief jaar zijn voor ons ,
zodat we weer van elkaar kunnen genieten ,
de zozeer uiteenlopende kunstwerken bewonderen
en proosten op onze levensvreugd en gezondheid .
Ikzelf zit weer op de kleuterschool ! ! ! Was te laat voor
het kopen van mooie kerst / nieuwjaarskaarten .
Ben nog weken bezig met knippen en plakken in mijn hol
(keuken) , steeds weer onderbroken : opruimen , opnieuw
installeren ! ! ! Het wordt ” Zalig Pasen ” i.p.v. ” Zalig
Nieuwjaar ” op den duur .
Maar nu kan het nog : ZALIG NIEUWJAAR
voor jullie allemaal
en dank voor alle gedeeld moois
en werk b.v. × × × ×
Thea Gartz


Wens jullie allemaal een gezond, vrij, blij en stimulerend 2021
Hanneke Poppe-Cijsouw

Wij wensen alle vrienden van Ars Longa fijne, warme (intieme!) kerstdagen en nieuwe hoop voor 2021 op een mooier jaar!!
Frans en Thea Hoefsloot


Voor alle Ars Longa vrienden
mooie kerstdagen en een gezond 2021 gewenst,
Cilia en Eddy Odijk


Nieuwjaarswens van Len van der Zalm

warme groet en blijf gezond, Marjolein Blommestijn

Uw wens kan hier nog makkelijk bij.

201221 Kerstverhaal Theo Smit

Kerstverhaal – van Theo Smit

Er was eens een meisje dat in een heel arm gezin woonde. Zij waren in dat gezin zo arm dat ze zelfs geen kerstboom konden kopen. Ook een kerststal met mooie beelden was voor hen veel te duur. Zelfs een heel klein stalletje met hele kleine beeldjes kon niet want dan konden ze een week niet eten! De ouders van dit meisje probeerde natuurlijk wel van alles om Kerstmis wat op te fleuren. Zo hadden ze vorig jaar een kerststal gemaakt met beeldjes van versierde dennenappels. Dat had er wel leuk uitgezien maar het maakte toch een wat armoedige indruk.

Dat meisje had nog een jonger broertje en een heel jong zusje. Dit sprookje gaat echter vooral over dit arme meisje en over het gezin waarin zij woonde. Zij heette trouwens Ria, een hele mooie naam! En nu we het toch over namen hebben: haar vader heette Tom en haar moeder Elsje.

Je begrijpt, het was geen pretje om in dit gezin te wonen en zeker niet rond Kerst. Dat was echt een moeilijke tijd. Buiten stonden de etalages van de winkels propvol kerstspullen, waren veel huizen met heel veel lampjes versierd en klonk er overal vrolijke kerstmuziek.

Op een avond, een paar weken voor Kerst, gingen de vader en moeder van Ria naar bed. Zij liepen langs de slaapkamer van hun twee dochters en toen zei de Vader van Ria, Tom, tegen zijn vrouw Els: “Wat hoor ik toch Elsje, ik zal maar eens even bij de meisjes gaan kijken.” Hij deed dus heel zachtjes de deur open en hoorde Ria huilen. Ria was echter nog half in slaap en huilde en snikte: “Ach lieve kerstman (snik, snik, snik), wij zijn zo arm en wij kunnen geen mooie kerststal en mooie beeldjes kopen. (snik, snik, snik), Maar ik zal morgen extra grote dennenappels gaan zoeken en dan maken we ze zelf weer. Ik heb van mijn chocoladelettertje van Sinterklaas het goudpapier bewaard en dat wordt een hele mooie engel!” (snik, snik, snik)

Toen Tom dat hoorde schoten de tranen hem in de ogen. Hij aaide Ria over haar bolletje en fluisterde : “De kerstman zal nog wel in alle magazijnen kijken of er niet ergens één kerststalletje voor jou te vinden is!”. Of Ria het allemaal hoorde en begreep is onduidelijk maar ze werd weer rustig en sliep lekker door.

Die nacht sliep de vader van Ria heel slecht. Hij lag te draaien en te woelen en werd in zijn dromen achterna gezeten door herders en koningen, door ossen en ezels, door luid mekkerende schapen en kamelen.

Tegen de ochtend kreeg hij eindelijk een goed idee. Hij zou een advertentie in de dorpswinkel ophangen:

Met deze advertentie dacht Tom in ieder geval een kameel te bemachtigen. In een ander dorp hing hij een advertentie op voor een Maria in de kerststal en in weer een ander dorp een advertentie voor een herder. Want hij durfde in zijn eigen dorp niet een hele beeldengroep te vragen want dan wist iedereen dat hij heel arm was.

En weet je wat het mooie was? Tom kreeg een Maria maar de mensen hadden vaak nog wel wat staan. En dan vroegen ze aan Tom: “Kunt u ook nog een kameel gebruiken?” En Tom zei dan heel slim: “Eigenlijk wel mevrouw, want de onze is een keer gevallen en er zijn een paar stukjes af.” Of mensen hadden een Jozef en zeiden: “Kunt u ook nog 3 schapen gebruiken waarvan er een een beetje hinkt?”. En Tom zei dan: “Dat komt heel goed uit want wij hadden erg veel schapen maar elk jaar verdwijnen er een paar!”

En elke keer als hij wat beelden kreeg maakte Tom ze heel goed schoon en verfde ze zo nodig een beetje bij. En dan riep hij Ria en zei: “Ria, zet deze mooie beelden alvast maar in de kerststal. Maar wel heel voorzichtig! Alleen het kindeke Jezus, dat hij als laatste kreeg, bewaarde hij tot kerstavond. En toen gaf hij het aan Ria en zei: “Ria, geef het kindeke Jezus maar heel zacht een kusje en leg het dan maar in de stal vlak bij Maria. Maar doe wel wat stro in de kribbe zodat het zacht ligt. En kijk ook even of alle beelden goed staan. Let op met de schapen want die maken en hoop herrie en eten je kleren op!”

En Ria legde het kindeke in de Kribbe en keek of alle beelden goed stonden. Ook boven de stal hing nu een heel mooie engel. Van goudpapier en die rook een beetje naar chocolade. Maar toch had die engel een gekleurde sjerp in zijn handen met daarop: Gloria in excelsis Deo

En omdat Tom nu geen kerststal hoefde te kopen kon hij ook wat extra’s voor Kerstmis kopen. Je begrijpt dat het daar, in dat gezin van Ria, dit jaar een hele mooie Kerstmis werd. Ik zou willen dat ik daar herder mocht zijn want dan kon ik alles een beetje volgen.

Ziet u trouwens rond kerst advertenties hangen waarin om kerstbeelden gevraagd wordt, kijkt u dan even bij uw kerstspullen of u misschien iets heeft staan. En misschien heeft u wel iets extra’s en kunt u Maria in één keer met een paar mooie herders de deur uit doen.

En zo werd het bij Ria thuis toch nog een mooie, heel mooie kerst………..

Op Youtube vindt u 4 hele mooie kerstverhalen voorgelezen door Aart Staartjes en wel:
1 De kerststal Knötelö
2. De kerstcontroleur
3 De gestolen kerstboom
4 Het kerstpakket

201006 Ars Longa bestaat 20 jaar

Ars Longa bestaat ❌❌ jaar

Na de plaatsing van 4 paar rode kruizen aan de Nieuwstraat gonsde het een week lang van de geruchten.

DeMooiSonenBreugelKrant had het snel in de gaten, publiceerde de foto hiernaast, en vroeg zich af:
Ze waren er opeens. De rode kruizen in de Nieuwstraat. Maar waarom? En welke betekenis hebben ze? Is het kunst? Worden we onderdeel van de gemeente Amsterdam? Of wordt het het nieuwe logo van de gemeente?

Voor de plaatselijke dichters kwam het ook Dichtbij: ze klommen direct in de pen en leken wel aanwijzingen te geven: “anonieme dubbeltekens voor een feestelijk moment”, “de vurige kus van de muze”, “kust mij op beide wangen blozend een getal”.

Nu MooiSonenBreugel vandaag (7 oktober) in een mooi artikel het verhaal achter de kruizen onthult (en in haar kielzog het Eindhovens Dagblad er ook over publiceert), kunnen we hier duidelijk zijn:
dit is een “publieke kunst” groet aan het dorp van Ars Longa, ter viering van haar 20 jarig bestaan.

De ❌❌en, vuurrood, stoer en net iets boven het aardse uitstijgend, zijn tekens met een dubbele betekenis.
Als Romeinse cijfers geven ze de leeftijd van Ars Longa aan, als onderschrift van een bericht sturen ze kusjes. We noemen ze daarom ook “kussen uit de kunst” omdat Ars Longa nu 20 jaar lang in Son en Breugel een liefhebbende relatie heeft opgebouwd met de kunst.
Op de middenberm in de Nieuwstraat maken wij dat met deze symbolen zichtbaar. (In coronatijd is dat ook bijna het enige wat we kunnen doen.)

De viering van het lustrum door de leden is vanwege de corona-beperkingen uitgesteld tot we weer met een grote groep veilig kunnen samenkomen: dan tonen leden aan elkaar hun mooiste/dierbaarste/ontroerendste kunstwerk en het verhaal er achter.

Zo’n viering past goed in onze doelstellingen:
– samen genieten van kunst
– een podium bieden aan de kunstenaars onder onze leden
– af en toe samen een publiek kunstwerk maken.

De meest recente voorbeelden van zo’n publiek kunstwerk, waar we met een groot aantal leden aan hebben gewerkt, zijn:

 • Pieter Bruegel’s Toren van Babel levensgroot afgebeeld.
  In november 2019, op 1 dag door 45 leden op 80 schilderdoeken.
  Nog tot 1 november te bewonderen in de Plint. Zie ook hier
   
   
   
 • Een goed gesprek
  Naar het ontwerp van Annelies Schoth en Anne Huddleston-Slater hebben we in maart 2016 een natuurlijk kunstwerk bij de Dommel gecreeerd. MooiSonenBreugel vertelt mooi over het ontstaan van het kunstwerk, dat inmiddels door de natuur weer tot een herinnering is gereduceerd.
   
   
   
 • 17 parachutes bij 75 jaar bevrijding in 2014.
  Naar het ontwerp en onder bezielende leiding van Martien Leenders hebben leden 17 parachutes geconstrueerd en op de middenberm van de Nieuwstraat geplaatst, waar op 17 september 2014 de lange kolonne militaire voertuigen passeerde. Zie hier
   
   
   
 • 3 Crowd-art werken uit 2013.
  15 juni 2013 was ook al zo’n hoogtepunt geworden in de historie van Ars Longa.
  120 panelen werden door zo’n 40 leden beschilderd, en toen ze waren opgehangen, vormden ze drie prachtige schilderijen, elk van zo’n 3.5 bij 2.5 meter.
  Bij een latere expositie in het gemeentehuis werd de gemeenteraad zo enthousiast over de werken, dat ze die aankocht en permanent installeerde in raadzaal, kantine en gemeenschappelijk kantoor in Mierlo.
  De Dommel, hier getoond, hing tot aan de renovatie in de raadzaal.
  Lees hier over die dag in juni

 •  
  200930 XX

  U heeft ze misschien al zien staan . De ❌❌…. vuurrood, stoer en net iets boven het aardse uitstijgend!
  Het zijn tekens die iets zichtbaar maken.

  Ze vertellen in Romeinse cijfers dat we 20 jaar bestaan en een X staat ook voor iets liefs.
  We noemen ze daarom ook “kussen uit de kunst” omdat Ars Longa nu 20 jaar lang in Son en Breugel een liefhebbende relatie heeft opgebouwd met de kunst.
  Op de middenberm in de Nieuwstraat maken wij dat met deze symbolen zichtbaar. (In coronatijd is dat ook bijna het enige wat we kunnen doen.)
  Volgende week staat dit ook in de krant. Maar jullie moeten het wel iets eerder weten! (maar verklap het nog niet!)
  Met veel dank aan alle leden die hier hard aan gewerkt hebben.

  200929 Lustrum uitgesteld

  Ars Longa lustrum uitgesteld

  Vanavond, dinsdag 29 september, zijn de leden die zich hadden opgegeven voor de lustrumviering van donderdag 1 oktober, geinformeerd over het aflasten en uitstellen van de twee geplande bijeenkomsten met onderstaande email

  Beste kunstliefhebber,

  We hadden ons erg verheugd op de lustrumviering a.s. donderdag.
  Samen hebben we een prachtige verzameling afbeeldingen en verhalen over kunst gemaakt, die we feestelijk met elkaar zouden gaan delen.

  Maar helaas…. Vanwege de weer oprukkende corona en de gisteren aangekondigde maatregelen hebben we besloten de bijeenkomst uit te stellen.
  Samenkomen met zo’n grote groep voelt weer minder veilig – en een aantal van u heeft daarom vandaag afgezegd.
  Daar komt bij dat we vanwege de vroege sluiting van de horeca geen tweede sessie kunnen houden, en na overleg met de Sonnerie bleek deze ook niet makkelijk te verzetten.
  Een feestje met de helft van de genodigden is geen feestje.

  We stellen de lustrumviering dus uit tot een later moment, als de beperkingen weer zijn opgeheven.
  We gaan dan alsnog alle verhalen en afbeeldingen delen, en houden ze tot die tijd als een verrassing.

  Als u vragen of opmerkingen heeft, reageer dan gerust. We proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

  namens Ars Longa,
  Eddy Odijk

  201001 Lustrum

  Ars Longa lustrum op 1 oktober: Uw bijdrage

  Ars Longa is in het voorjaar van 2000 opgericht en bestaat dit jaar dus 20 jaar.
  Vanwege corona hebben we de viering ervan uitgesteld tot het weer kon, en de viering aangepast aan de huidige normen voor samenkomsten.
  Op 1 oktober gaan we dit 4e lustrum vieren met een bijzondere lustrum-kunstavond, die ….. gevuld gaat worden met bijdragen van Ars Longa leden.

  Wat willen wij vieren op de avond van donderdag 1 oktober?
  Wij communiceren al 20 jaar over kunst. We kijken, we luisteren, we reizen, we inspireren elkaar, we maken plannen om samen te werken en we luisteren naar elkaars verhalen.
  Dat is waar we aandacht voor willen op 1 oktober: luisteren naar elkaars verhalen over kunst.
  We komen bij elkaar op anderhalve meter afstand om te kijken en te luisteren naar wat ons ooit echt (of het meest) heeft geraakt in de kunst. Dat kan zijn een schilderij, een tekening, een beeldhouwwerk, een gebouw, een foto, een video, een object, een illustratie en voor de dichters onder ons, een gedicht of stukje proza.

  Voor uw bijdrage, stuurt u ons:
  * Een foto van het kunstwerk.
  Vraag hulp (by Ars Longa bestuursleden of des-kundige vrienden) als het vinden van een foto en/of het versturen van een foto of klein stukje (paar minuten) video een probleem is.
  Een smartphone foto van een egaal belicht werk is prima, een internet plaatje van meer dan 800×800 px ook.
  * De gegevens voor zover bekend.
  Voor zover aan de orde of bekend: de naam van de maker, de titel, het jaartal, het formaat.
  * Een tekst.
  In verband met de beoogde communicatie is dit onderdeel natuurlijk het leukste deel van de activiteit.
  Voeg daarom in enkele volzinnen uw verhaal aan het kunstwerk toe.
  Waardoor of waarom raakte dit werk u, waarom houdt u van dit werk, wat maakte zoveel indruk.
  Behalve het kunstwerk zelf kunnen het ook de omstandigheden zijn die het mogelijk maakten dat u zo diep geraakt werd.
  Of misschien vindt u het gewoon mooi zonder bijzondere rede.
  Het helpt om, voordat u iets opschrijft, met anderen een korte tijd over het gekozen kunstwerk te praten.
  * De naam van de inzender.
  Uw naam staat misschien al boven aan het mailtje, maar soms is dat een andere naam.
  Daarom graag ondertekenen met uw naam die wij kennen.
  * p.s. Geef even aan of u de tekst zelf wilt voorlezen of dat u hem in geprojecteerde toestand door de kijkers zelf laat lezen.

  Wij maken een powerpoint van alle inzendingen, van de foto van het kunstwerk alsook van de tekst. We stellen het op prijs als u die tekst zelf wilt voorlezen, maar dit is zeker niet verplicht. De lengte van de tekst mag ongeveer 2 of 3 minuten in beslag nemen bij het voorlezen of het via projectie laten lezen.
  Om een en ander toe lichten, heeft Annelies een voorbeeld gemaakt dat we hierbij voegen.

  Inzendingen dienen voor 24 september gestuurd te worden per email naar nieuws@arslongakunst.nl.
  (liefst eerder zodat we niet alle inzendingen tegelijk hoeven te verwerken, en u eventueel nog een betere foto kunnen vragen)

  Door inzending bent u verzekerd van een plaats tijdens de lustrum-kunstavond.
  Afhankelijk van het aantal bijdragen kunnen we besluiten om twee sessies te houden.
  Na 24 september weten we of/hoeveel plaatsen we nog beshikbaar kunnen stellen voor leden die geen inzending hebben gedaan.
  Oftewel: Doe mee, wees erbij

  200922 Film Indochina

  Catherine Deneuve
  Filmcyclus najaar 2020

  Europa’s grootste filmster wordt ze wel genoemd.
  Catherine Deneuve heeft in elk geval een indrukwekkend oevre van meer dan 50 films.
  Dit najaar maken we de filmcyclus af en draaien we drie van naar films.

  Indochina

  De film speelt tegen de achtergrond van de onafhankelijkheidsstrijd van Frans-Indochina tussen 1935 – 1954
  Alleenstaande plantagebezitster Eliane Devries adopteert de wees Camille, een voormalige prinses
  Eliane en Camille worden beiden verliefd op een jonge Franse officier Jean Baptist
  Camille wordt gekoppeld aan een Vietnamese communist, echter zij zoekt Jean Baptist door heel Vietnam
  Jean Baptist zit gevangen in een slavenkamp in Halong Bay en wordt daar gevonden door Camille
  Eliane keert uiteindelijk in 1954 terug naar Frankrijk.

  De film is op locatie gedraaid in schitterend landschappen, vooral Halong Bay

  Toegang: leden € 2, niet leden € 3

  200618 postcorona 2

  dit was de tweede pagina tijdens de corona periode van maart – juni 2020

  Na de aankondigingen van 24 maart is het duidelijk: het hele voorjaarsprogramma van Ars Longa is geschrapt. Na 1 juni informeren we u over verdere activiteiten.
  Ondertussen bieden we u hier – in plaats van filmavond – verwijzingen naar films over kunst op het internet.
  Heeft u ook een suggestie en een link: laat het weten

  Films en Muziek

  NBE : De nieuwjaarsconcerten
  IDFA films collectie
  Honderden gratis documentaires, eerder getoond op IDFA
  Turner: Painting The Industrial Revolution
  BBC film, Engels gesproken
  Het geheim van de Meester – Vermeer
  NPO film, Nederlands gesproken
  Het geheim van de Meester – Karel Appel
  NPO film, Nederlands gesproken
  Concertgebouw: Zondagmorgenconcerten
  Muziek : Beethoven voor heel Nederland
  Rotterdams Philharmonisch Orkest
  Prelinger Archives
  Duizenden (amateur-, opdracht-) films
  George Melies Connection
  Films van film-pionier Melies van rond 1900

  200618 postcorona 1

  dit was de voorpagina tijdens de corona periode van maart – juni 2020

  Nieuws

  Na de aankondigingen van 24 maart is het duidelijk: het hele voorjaarsprogramma van Ars Longa is geschrapt. Na 1 juni informeren we u over verdere activiteiten.
  Ondertussen bieden we u hier – in plaats van onze exposities en activiteiten – virtuele bezoeken aan musea.
  We zijn begonnen met het Rijksmuseum, van Goghmuseum, en Guggenheim, en breiden dat, al gaande, uit. U klikt, stapt er binnen en kunt door het hele museum lopen (met muis en pijltjes). Of u krijgt de hele collectie te zien in plaatjes met tekst
  Ook kregen we enkele suggesties voor “Films” over kunst: klik op films en ga naar de film-pagina.

  Een blik op kunst uit de hele wereld                                                      Films, video’s en Muziek

  Beauty is a line
  Rijksmuseum twente
  Corona kunst
  Artist’ impressions van het corona virus
  Noord-Brabants Museum
  Elke week een nieuwe tour met Lucas de Man
  Boccaccio’s Decamerone in 10 dagen
  Elke avond een nieuw verhaal, bij ITA en VPRO
  Daily Overview: Landschap als kunst
  een virtuele tour; klik hier voor alle Vaticaanse musea
  Kunstmuseum, Den Haag
  Elke dag een nieuw landschapskunst foto
  Sixtijnse kapel, Rome
  een virtuele tour; klik hier voor alle Vaticaanse musea
  National Gallery, London
  een virtuele tour door 18 zalen; klik hier voor alle Vaticaanse musea
  Taj Mahal, India
  een virtuele tour
  Rijksmuseum, Amsterdam
  een virtuele tour
  Van Gogh museum, Amsterdam
  een virtuele tour
  Van Abbe museum, Eindhoven
  een blik op de collectie
  Guggenheim, New York
  een virtuele tour
  Ars Longa on-line galerie
  Werken van Ars Longa leden
  Musée d’Orsay, Parijs
  een virtuele tour