Na de plaatsing van 4 paar rode kruizen aan de Nieuwstraat gonsde het een week lang van de geruchten.
DeMooiSonenBreugelKrant had het snel in de gaten, publiceerde de foto hiernaast, en vroeg zich af:
Ze waren er opeens. De rode kruizen in de Nieuwstraat. Maar waarom? En welke betekenis hebben ze? Is het kunst? Worden we onderdeel van de gemeente Amsterdam? Of wordt het het nieuwe logo van de gemeente?
Voor de plaatselijke dichters kwam het ook Dichtbij: ze klommen direct in de pen en leken wel aanwijzingen te geven: “anonieme dubbeltekens voor een feestelijk moment”, “de vurige kus van de muze”, “kust mij op beide wangen blozend een getal”.
Nu MooiSonenBreugel vandaag (7 oktober) in een mooi artikel het verhaal achter de kruizen onthult (en in haar kielzog het Eindhovens Dagblad er ook over publiceert), kunnen we hier duidelijk zijn:
dit is een “publieke kunst” groet aan het dorp van Ars Longa, ter viering van haar 20 jarig bestaan.
De ❌❌en, vuurrood, stoer en net iets boven het aardse uitstijgend, zijn tekens met een dubbele betekenis.
Als Romeinse cijfers geven ze de leeftijd van Ars Longa aan, als onderschrift van een bericht sturen ze kusjes. We noemen ze daarom ook “kussen uit de kunst” omdat Ars Longa nu 20 jaar lang in Son en Breugel een liefhebbende relatie heeft opgebouwd met de kunst.
Op de middenberm in de Nieuwstraat maken wij dat met deze symbolen zichtbaar. (In coronatijd is dat ook bijna het enige wat we kunnen doen.)
De viering van het lustrum door de leden is vanwege de corona-beperkingen uitgesteld tot we weer met een grote groep veilig kunnen samenkomen: dan tonen leden aan elkaar hun mooiste/dierbaarste/ontroerendste kunstwerk en het verhaal er achter.
Zo’n viering past goed in onze doelstellingen:
– samen genieten van kunst
– een podium bieden aan de kunstenaars onder onze leden
– af en toe samen een publiek kunstwerk maken.
De meest recente voorbeelden van zo’n publiek kunstwerk, waar we met een groot aantal leden aan hebben gewerkt, zijn:
Pieter Bruegel’s Toren van Babel levensgroot afgebeeld.
In november 2019, op 1 dag door 45 leden op 80 schilderdoeken.
Nog tot 1 november te bewonderen in de Plint. Zie ook hier
Een goed gesprek
Naar het ontwerp van Annelies Schoth en Anne Huddleston-Slater hebben we in maart 2016 een natuurlijk kunstwerk bij de Dommel gecreeerd. MooiSonenBreugel vertelt mooi over het ontstaan van het kunstwerk, dat inmiddels door de natuur weer tot een herinnering is gereduceerd.
17 parachutes bij 75 jaar bevrijding in 2014.
Naar het ontwerp en onder bezielende leiding van Martien Leenders hebben leden 17 parachutes geconstrueerd en op de middenberm van de Nieuwstraat geplaatst, waar op 17 september 2014 de lange kolonne militaire voertuigen passeerde. Zie hier
3 Crowd-art werken uit 2013.
15 juni 2013 was ook al zo’n hoogtepunt geworden in de historie van Ars Longa.
120 panelen werden door zo’n 40 leden beschilderd, en toen ze waren opgehangen, vormden ze drie prachtige schilderijen, elk van zo’n 3.5 bij 2.5 meter.
Bij een latere expositie in het gemeentehuis werd de gemeenteraad zo enthousiast over de werken, dat ze die aankocht en permanent installeerde in raadzaal, kantine en gemeenschappelijk kantoor in Mierlo.
De Dommel, hier getoond, hing tot aan de renovatie in de raadzaal.
Lees hier over die dag in juni
|
|





|