xxArs Longa film programma in voorjaar 2023

Elk half jaar kiezen we een thema, en daar zoeken we dan de drie mooiste films bij.
Na de kunstreis in december waar we de expositie “De Nieuwe Vrouw” in het Singermuseum hebben bezocht, hebben we dit thema overgenomen voor het filmprogramma van dit voorjaar.
Drie films tonen we over sterke vrouwen in maatschappelijke rollen. Zij bepalen de computerprogramma’s van de Apollo waarmee Neil Armstrong op de maan moet landen, zij vechten voor het vrouwenkiesrecht, of doorbreken het monopolie van mannen op de ‘bok’ bij concertuitvoeringen.

Bij iedere film geeft een van de leden van filmcommissie vooraf een korte inleiding.


I.v.m. de filmlicentie mogen wij de filmtitels alleen in besloten kring melden. U kunt deze kring wat groter maken door deze mail met geinteresseerden te delen.
InhoudsopgaveDinsdag 7 februari: Suffragette (2015)

Praktische gegevens


* Aanvang film: 20.00 uur

* Prijs: € 2(leden), 4 (niet-leden)

* Locatie: Sonnerie


Over de film:


Regisseur: Sarah Gavron

Hoofdrollen: Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter, Meryl Streep
Inhoud film


De film vertelt het waargebeurde verhaal over de suffragettebeweging in 1912 in Groot-Brittannie, hun strijd voor vrouwenrechten en vooral voor het vrouwenkiesrecht. Maud, een fabrieksarbeidster met een man en een zoon, wordt door de voortvluchtige politieke activiste Emmeline Pankhurst overtuigd om zich aan te sluiten bij de vrouwenbeweging. Door middel van onder andere hongerstakingen en nachtelijke brandstichting binden de vrouwen een strijd aan met de autoriteiten en de politieke discriminatie van de vrouwen in het algemeen. De vrouwenbeweging is niet bang om geweld te gebruiken om hun doel te bereiken.

Bekijk hier de preview

Woensdag 22 februari: De Dirigent (2018)


Praktische gegevens


* Aanvang film: 20.00 uur

* Prijs: € 2(leden), 4 (niet-leden)

* Locatie: Sonnerie


Over de film:


Regisseur: Maria Peters

Hoofdrollen: Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright, Scott Turner Schofield, Gijs Scholten van Aschat
Inhoud film


De film speelt zich af in 1924. De Nederlandse Antonia Brico gespeeld door Christanne de Bruijn, is als kind geemigreerd naar de Verenigde Staten en wil professioneel dirigente worden. Begin twintigste eeuw is een vrouwelijke dirigent niet sociaal geaccepteerd en Brico ondervindt dan ook van verschillende personen tegenwerking. Ze zet toch door en als professioneel dirigent debuteert ze op 24-jarige leeftijd bij het Berlijns Filharmonisch Orkest. Daarna leidt ze nog diverse andere belangrijke orkesten.

Bekijk hier de preview

Dinsdag 7 maart: Hidden Figures (2016)


Praktische gegevens


* Aanvang film: 20.00 uur

* Prijs: € 2(leden), 4 (niet-leden)

* Locatie: Sonnerie


Over de film:


Regisseur: Theodore Melfi

Hoofdrollen: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae
Inhoud film


Hidden Figures is een Amerikaanse biografische film uit 2016, geregisseerd door Theodore Melfi. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot Lee Shetterly.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. De West Area Computing Unit was een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestond en een belangrijk aandeel had in de ruimtewedloop. Dankzij hun berekeningen slaagde de Amerikaanse ruimtevaarder John Glenn er in 1962 als eerste Amerikaan in een baan om de aarde te vliegen.

Bekijk hier de preview

Ander nieuws
Kijk op www.arslongakunst.nl voor andere activiteiten van Ars Longa, waaronder:

kunstcafe in de Sonnerie, eerste zaterdag van de maand om 16:00
kunstreizen in maart en meiInformatie over Ars Longa
Website Ars LongaE-mailadres Ars LongaColofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van

Ars Longa, de kunstvereniging van Son en Breugel

.


Deze nieuwsbrief wordt uitsluitend per e-mail verspreid aan Ars Longa leden en geinteresseerden in de filmavonden. Aan- of afmelden voor de nieuwsbrief kan via een email aan films@arslongakunst.nl


Copyright © 2023 Ars Longa * Alle rechten voorbehouden *
230127 Week vd poezie

Week van de poëzie 2023

In het kader van de week van de poëzie 2023 organiseert de bibliotheek samen met het Son en Breugelse dichterscollectief DichtBij een Poëziemiddag. Dat gebeurt in het Dommelhuis op vrijdagmiddag 27 januari, aanvang 14.30 uur.
Het belooft een leuke en afwisselende activiteit te worden. Een beetje leerzaam en vooral ook veel genieten. Zeker van mooie gedichten en verhalen, voorgedragen en verteld door de deelnemende dichters. Maar zonder twijfel kan en zal er ook genoten worden van de poëzieworkshop, die op het programma staat. Want dan zal blijken, dat we diep in ons hart allemaal wel en beetje dichter zijn…….!
De toegang is gratis en iedereen is welkom. Jong en oud.

Graag aanmelden bij Catherine Witvliet dichter bij- en en voorzitter van Poëzievereniging DichtBij Son. per whatsapp 0632051593 of per mail cathwit@gmail.com of via de website van Bibliotheek Dommeldal Son

230204 PopUp Bert v.d. Heuvel

Bert van den Heuvel
PopUpGalerie 4 en 4 februari

De laatste PopUpgalerie voor de corona-epidemie werd gehouden door Bert van den Heuvel.
En nu is hij het eerste Ars Longa lid dat erna weer een weekend exposeert.
Dat dit gebeurt met nieuw werk, betekent dat Bert de coronatijd creatief heeft ingevuld.

Bert van den Heuvel (1949, Eindhoven) heeft tijdens zijn technische opleiding geleerd om te gaan met diverse materialen, en die kennis steeds uitgebreid door ervaring en experimenteren.
Daarmee komt hij tot opvallende resultaten. In de exposities, die hij, actief lid van Ars Longa, al een aantal keren heeft gehouden weet hij steeds opnieuw te verrassen met nieuw werk. Als je door zijn tentoonstelling loopt lijkt het wel of er verschillende kunstenaars aan het werk zijn geweest.
In de coronatijd heeft hij niet stil gezeten. Hij heeft veel kunstdocumentaires bekeken en zich laten inspireren door Jackson Pollack. Daarnaast is hij bezig geweest met abstract expressionisme. Hiervan heeft hij zijn eigen interpretatie gemaakt, zoals je op de tentoonstelling zult kunnen zien.
Bert heeft zijn werk ingedeeld in verschillende thema’s, met altijd als basis de natuur:
– Er zijn realistische schilderijen, waar je bij wijze van spreken zo het bos in stapt;
– Soms is iets heel herkenbaar en een andere keer wordt de verf wat losser opgezet.
– Bij het thema vrije expressie wordt vooral de nadruk gelegd op de compositie van de kleuren.
Al met al een zeer interessante expositie. Bert is zelf beide dagen in La Sonnerie aanwezig.