240106 Expo Prado

Expositie Andres Prado

Kunstvereniging Ars Longa gaat ook in 2024 door met het succesvolle Kunstcafé. Vanaf nu exposeert gedurende iedere twee maanden telkens een nieuwe kunstenaar zijn of haar werk in het Dommelhuis. Op 6 januari start de eerste kunstenaar, Andres Prado (37). Hij exposeert zijn kunstwerken in de maanden januari en februari, en laat bezoekers kennismaken met zijn typerende stijl.

Andres woont sinds twee jaar in Nederland, of beter: in Son en Breugel. Hij groeide op in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Sinds hij in Son (samen)woont, is hij actief betrokken bij diverse activiteiten, en heeft hier inmiddels al met veel mensen kennis gemaakt: Vaak is hij te vinden in het Dommelhuis, onder andere om de taallessen bij het Taalhuis te volgen. En bij het Van Abbemuseum combineert hij het gastheerschap met het oefenen van de Nederlandse taal en zijn grote hobby: kunst.

De liefde voor kunst werd hem al vroeg bijgebracht: zijn vader was een bekend kunstenaar in Colombia, en de jonge Andres was van kinds af aan vaak te vinden in het atelier van zijn vader. Eerst alleen in Bogota, maar later ook in Parijs.


Zijn studie hedendaagse kunstwetenschappen was voor Andres dan ook een logische volgende stap. En in zijn studietijd ontwikkelde hij zijn eigen stijl, een eigen identiteit. En ontwikkelde hij daarna zijn schilderstijl steeds verder door: Daar waar de schilderijen uit Andres’ beginjaren zich kenmerken door een expressionistische stijl, heeft hij zich de laatste jaren meer toegelegd op een duidelijk meer minimalistische stijl. Van bonte kleuren, en surrealistische schilderijen heeft Andres zich meer toegelegd op het maken van abstracte schilderijen, het gebruik van slechts enkele primaire kleuren en de toepassing van gouden accenten.

Speciaal voor deze unieke expositie heeft hij er voor gekozen om zijn ontwikkeling door de jaren heen zichtbaar te maken: de reden om in Son te exposeren is dat Prado -dat is zijn achternaam en tevens kunstenaarsnaam- kennis wil maken met Son en Breugel, en iedereen hier ook kennis wil laten maken met hem en zijn werk: “Bij eerdere exposities in Parijs, New York en Milaan kon ik slechts een selectie laten zien van mijn werk, enkel de meest in het oog springende werken. Nu heb ik de kans om mijn levensverhaal te tonen aan de hand van mijn schilderijen, de gebeurtenissen in mijn leven, en de keuzes die ik heb gemaakt. Uiteindelijk zie je in de schilderijen dat ik een weg heb gevonden naar rust en evenwicht”. Dat geldt overigens niet voor zijn videokunst en zijn sculpturen. Zij zijn zeer expressionistisch, waar hij trots over vertelt: ”Ik maakte de videokunst in een turbulente periode in mijn leven. Dat zie je terug. En als je het verhaal erachter hoort, dan krijgt de vertoning een veel diepere betekenis”. Die dynamiek is wel typerend voor zijn kunstwerken: bezoekers blijven vaak langer en gebiologeerd kijken naar één of meerdere van zijn werken.

Deze tentoonstelling is daardoor boeiend voor kunstliefhebbers, die invloeden zullen terugzien van bekende stijlen in de kunstgeschiedenis. Daarnaast ook voor liefhebbers, die op zoek zijn naar een mooi passend kunstwerk voor thuis aan de muur. Niet alle werken zijn overigens beschikbaar voor de verkoop (een aantal werken behoort tot privécollecties en is speciaal voor deze expositie naar Son gehaald). Tegelijkertijd werkt Andres ook op dit moment aan een aantal nieuwe werken. Tijdens de opening van de expositie op 6 januari is hij zelf aanwezig om geïnteresseerden te vertellen over zijn werk, en het verhaal achter elk van zijn schilderijen. Ook zal hij een preview geven van zijn nieuwe werken.
“Om mijn werk te komen bekijken is iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom om in het nieuwe jaar op 6 januari om 16uur aanwezig te zijn bij de opening van mijn expositie, tijdens het eerste Kunstcafé van kunstvereniging Ars Longa in het Dommelhuis”, sluit Andres af. In de weken daarna is de expositie ook nog te bezichtigen. Voor wie nu al graag een voorproefje wil zien, kan kijken op www.pradoart.nl.

210128 Nieuw thuis Toren van Babel

Nieuw thuis voor de Toren van Babel

Omdat de gemeente per 1 maart een nieuwe bestemming heeft voor De Plint, zagen we aankomen dat onze Toren van Babel, die we in november 2019 samen op 80 paneeltjes hadden gezet, een nieuwe plek nodig had.
Die hebben we gevonden in de grote personeelsruimte van Prodrive, het grote bedrijf op Ekkersrijt, dat speciaal hiervoor een muur gestukadoord heeft en geschilderd in “Rijks warm grijs”.
Prodrive heeft toegezegd als dank een van onze toekomstige projecten te steunen.
Daarmee komen we zonder twijfel uit de te maken kosten, maar het belangrijkst is, dat onze Toren van Babel een mooi nieuw thuis heeft gevonden.

200307 PuG Heuvel

Bert van den Heuvel
PopUpGalerie 7/8 maart

Bert van den Heuvel werd in 1949 geboren in Eindhoven. Hij heeft een technische opleiding waarin hij leerde omgaan met diverse materialen. Bertj heeft daar nu nog steeds profijt van. In de loop der jaren heeft hij deze kennis uitgebreid en door de jarenlange ervaring en experimenteren komt hij tot opvallende resultaten. Hij woont inmiddels alweer bijna 20 jaar in Son waar hij, als lid van Kunstvereniging Ars Longa, al diverse exposities heeft gehad. Steeds opnieuw weet hij te verrassen met nieuw werk. Als je door zijn tentoonstelling loopt lijkt het wel of er verschillende kunstenaars aan het werk zijn geweest.
Bert heeft zijn werk ingedeeld in verschillende thema’s:
– Materialen, zoals roerhoutjes, kokers, potten en kwasten die hij als huisschilder gebruikte heeft hij verwerkt in zijn kunstwerken. Een ander zou ze weggooien – hij recyclet.
– Het volgende thema, zee en strand, is op zich ook al heel divers. Soms is iets heel herkenbaar en een andere keer wordt de verf wat losser opgezet.
– Bij het thema vrije expressie wordt vooral de nadruk gelegd op de compositie van de kleuren.
Al met al een zeer interessante expositie. Bert is zelf beide dagen in De Sonnerie aanwezig.

200104 OdG Liesje

van binnen naar buiten:
Expositie Liesje Thienpont

Kleur, intensiteit, verbondenheid, begrenzing, geduld, perfectie en betovering zijn een aantal woorden die passen bij de met de hand getekende mandalacreaties van Liesje Thienpont.
Het voorjaarsprogramma van Ars Longa begint met deze nieuwe expositie Op de Gang.
die tijdens het nieuwjaars-kunstcafe op zaterdag 4 januari 2020 wordt geopend.
Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, of de expositie te bezoeken tijdens opening van de Sonnerie

191207 Popup Thienpont

“Beweging in kleur”

PopUpGalerie “Kleur in beweging” van Liesje Thienpont –
7/8 december in de traversezaal van de Sonnerie

Van schilderijen tot tekeningen; in het werk van Liesje Thienpont zijn “KLEUR” en “BEWEGING” de leidraad. Ze bepaalt eerst kleur en laat vorm en compositie intuïtief ontstaan door het vloeien van de verf of het bewegen van haar handen met krijt. Een vooropgesteld plan bestaat niet. Elk werk is het uiteindelijke resultaat van een spel en een ontdekkingsreis in kleur, materiaal en beweging van dat moment. Soms laag over laag, soms in één vlotte beweging. Soms lichte, felle kleuren; soms diepe, donkere kleuren. Maar kleurrijk is het zeker!
Liesje neemt je dit weekend in december graag mee in haar kleurenwereld!

191102 PopUp

“AFWEERZIN”

Onder deze titel toont Willem Berkers een weekend lang “Grauwzaamheden uit verleden en heden” tijdens zijn PopUpGalerie in de Sonnerie op 2 en 3 november.

Willem Berkers had ze al langer ergens in zijn lade en hij wist dat hij er een keer wat mee moest gaan doen. Die serie afbeeldingen en foto’s uit kranten en tijdschriften in de loop der jaren verzameld. Ze maakten destijds onuitwisbare indrukken op hem en als niemand er wat mee doet dan moest dat maar door hem gedaan worden. Nee, het zijn geen schilderijen voor boven de bank. De harde confrontatie, nog steeds aanwezig, is vervaagd, naar achteren gedrukt, weggewit. Vegen en witte vlakken er overheen maar wat er onder zit is nog steeds zichtbaar. Het wordt “ondershuidser”. Je weet dat het er is. Veel van onze herinneringen vervagen want “het leven gaat door”. We hebben bijna allemaal gehoord of gelezen van deze wrede gebeurtenissen. Soms hebben we er naar gekeken. Maar het zijn daarin vaak de details die met hun kleine omvang de verschrikking compleet maken. Ze worden daardoor ook menselijker en intenser … dichterbij. 7 van deze afbeeldingen zijn door hem uitgewerkt en zijn te zien op deze expositie. Een andere serie schilderijen (9) toont ons duistere wereldleiders die het vrije woord en het vrije beeld steeds verder willen “ausradieren”. Aanwezig op het wereldtoneel zijn ze soms (en dat maakt het nog veel erger) democratisch gekozen en soms zijn ze, uit stammenbelang aangewezen. Tijd om ze aan u voor te stellen met het excuus dat “ze” er lang niet allemaal op staan. U zult er vast enkele missen maar dit is in ieder geval een mooi begin van deze Galerie der Zwarte Prinsen uit Duistere Rijken. Een viertal beelden completeren deze POPPUP Expositie en de AFWEERZIN van Willem Berkers. Iemand moest het doen.

191005 OdG Paulusse

“Tekeningen van mijn grootvader”

Peter Paulusse verzorgt dit najaar een bijzondere expositie Op de Gang.
Zijn grootvader was J.P. Paulusse, bekend van zijn “methode voor zuiver schrijven en stellen voor de lagere school”. Maar hij tekende ook, en Peter toont ons een aantal van zijn tekeningen.

De expositie wordt geopend tijdens het maandelijkse kunstcafe van Ars Longa op zaterdag 5 oktober om 16:00, op de gang van de brasserie van La Sonnerie.
Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, of de expositie te bezoeken tijdens opening van de Sonnerie

Hieronder kunt u de taalmethode van J.P. Paulusse inzien en door het boekje bladeren. Peter toont een papieren exemplaar bij de opening.
taal_voorlopertje

Ook schreef Peter nog dit verhaal over zijn grootvader:

Het eerste en laatste gesprek dat ik met mijn grootvader Johannes heb gevoerd.

In 1972 verdwijnt mijn opa, hij is dan 82 jaar oud, plotseling naar de gang en ik weet niet hoe, waarschijnlijk op een gebaar van mijn oma, ga ik met hem naar zijn studeerkamertje van hun flat in Leiden.. De grote studeerkamer in het grote huis is ingeruild voor een kamertje. Daar staan wij, ik, 22 jaar oud en in topconditie, hij mager en wetend, dat hij dement aan het worden is. Opa kijkt mij aan en loopt met een driftige pas naar zijn boekenkast. Hij pakt er een reeks boeken uit, geeft mij deze en zegt: “Jij studeert, toch! Neem deze boeken maar mee. Ik ben er nu te oud voor.”
Hij draait zich snel om en loopt naar de gang. Ik verlaat de flat met met het verzameld werk van F. Kafka en van F. Bordewijk, met verhalen van Tsjechov en de Gebroeders Karamazov van Dostojevski, met ‘De Pest’ van Camus en met het prismaboek ‘Existentialisme’ van William Barrett. Dit laatste boek verbaast mij. Ik lees in de inleiding: “De filosoof Kierkegaard vertelt een verhaal van een verstrooid man, die zo ontheven is aan zijn eigen leven dat hij ternauwernood weet heeft van zijn bestaan, tot hij op een goede morgen ontwaakt en ontdekt dat hij dood is. Het is een verhaal, dat tegenwoordig een bijzondere betekenis heeft, omdat onze beschaving de hand heeft gelegd op wapens, waarmee zij gemakkelijk het lot van Kierkegaards held over zich zelf kunnen afroepen: wij zouden morgenvroeg dood kunnen ontwaken – en zonder ooit de wortels van ons bestaan te hebben aangeraakt.”

190706 OdG

Expositie Annemieke Rustige

Het voorjaarsprogramma van Ars Longa wordt afgesloten met een nieuwe expositie Op de Gang.
Tijdens het kunstcafe van a.s. zaterdag 6 juli wordt deze geopend.
De exposant is Annemieke Rustige die “speelt met de realiteit” in de fotocomposities die zij tentoonstelt.

De expositie wordt in bijzijn van de kunstenaar geopend tijdens het maandelijkse kunstcafe van Ars Longa op zaterdag 6 juli om 16:00, op de gang van de brasserie van La Sonnerie.
Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, of de expositie te bezoeken tijdens opening van de Sonnerie

190511 PopUp Mode

PopUpGalerie mode voor en door vrouwen
11/12 mei in de traversezaal van de Sonnerie

Bij mode denken we natuurlijk direct aan koningin Maxima, mooi, elegant en met hoed! Om die hoed gaat het bij deze PopUp.
Nelleke Merkx, bij velen al bekend, zal haar hoeden en handgemaakte sjaals presenteren. Meerdere malen heeft Nelleke al haar creaties tentoongesteld.
Nu hebben we de gelegenheid ze eens heel goed te bewonderen. In een stijlvolle opstelling, mooi tentoongesteld. Nelleke geeft leiding aan een groep viltsters bij het HOI huis, enkele werken van hen zullen ook getoond worden.
Door de vrouwelijke leden van Ars Longa is kunst aangeleverd waarin de vrouw de hoofdrol speelt.

  • Schilderijen
  • Beelden
  • Foto’s
  • Sieraden
  • Tassen

190406 OdG

Expositie Nella Heurkens

De tweede expositie van dit jaar is gewijd aan schilder en dichter Nella Heurkens, Ars Longa lid van het eerste uur. Nella toont vroege en recente schilderijen, en een boek met gedichten en foto’s uit haar samenwerking met fotograaf Humphrey Watchman.
Op de kunstacademie maakte zij geen keuze hoe zij wilde werken. Nella volgt haar eigen weg en laat zich vooral leiden door intuitie en kleur. Zij analyseert haar werk niet: “mijn werken weten meer dan ikzelf”

De expositie wordt in bijzijn van de kunstenaar geopend tijdens het maandelijkse kunstcafe van Ars Longa op zaterdag 6 april om 16:00, op de gang van de brasserie van La Sonnerie.
Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, of de expositie te bezoeken tijdens opening van de Sonnerie