240125 Poezie

Week van de Poëzie 2024

Het thema van de Week van de Poëzie dit jaar is ‘Thuis’: Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Gedichten worden overal geschreven, in de trein, in de nacht, buiten, maar ook op een hoekje van de keukentafel, turend naar de schilderijen of naar innerlijke beelden die voorbijkomen.
De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen of door het verlangen naar wat eens een thuis was.

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warm thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet.

Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.
Dat dak is dit jaar het dak van de Bibliotheek: Het Dommelhuis in Son.
In samenwerking met de Vereniging voor Poëzie DichtBij uit Son organiseert Bibliotheek Dommeldal een poëziemiddag inclusief mini-dicht-workshop.

Hiervoor nodigen wij jullie van harte uit.
Datum en tijd: 26 januari, 14:00 – 16:30 uur,

Theaterzaal Bibliotheek Dommeldal. Kerkplein Son
Gratis toegang en parkeergelegenheid.

Gezien de enthousiaste toeloop van 2023 graag je deelname opgeven bij:
Ellen Reijnders: e.reinders@bibliotheekdommeldal.nl of
Catherine Witvliet: Cathwit@gmail.com of per whatsapp: 0632051593
Met vriendelijke groet,
Ellen Reinders, Regiocoördinator Bibliotheken Dommeldal
Catherine Witvliet, namens de dichters van DichtBij Son

240106 Expo Prado

Expositie Andres Prado

Kunstvereniging Ars Longa gaat ook in 2024 door met het succesvolle Kunstcafé. Vanaf nu exposeert gedurende iedere twee maanden telkens een nieuwe kunstenaar zijn of haar werk in het Dommelhuis. Op 6 januari start de eerste kunstenaar, Andres Prado (37). Hij exposeert zijn kunstwerken in de maanden januari en februari, en laat bezoekers kennismaken met zijn typerende stijl.

Andres woont sinds twee jaar in Nederland, of beter: in Son en Breugel. Hij groeide op in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Sinds hij in Son (samen)woont, is hij actief betrokken bij diverse activiteiten, en heeft hier inmiddels al met veel mensen kennis gemaakt: Vaak is hij te vinden in het Dommelhuis, onder andere om de taallessen bij het Taalhuis te volgen. En bij het Van Abbemuseum combineert hij het gastheerschap met het oefenen van de Nederlandse taal en zijn grote hobby: kunst.

De liefde voor kunst werd hem al vroeg bijgebracht: zijn vader was een bekend kunstenaar in Colombia, en de jonge Andres was van kinds af aan vaak te vinden in het atelier van zijn vader. Eerst alleen in Bogota, maar later ook in Parijs.


Zijn studie hedendaagse kunstwetenschappen was voor Andres dan ook een logische volgende stap. En in zijn studietijd ontwikkelde hij zijn eigen stijl, een eigen identiteit. En ontwikkelde hij daarna zijn schilderstijl steeds verder door: Daar waar de schilderijen uit Andres’ beginjaren zich kenmerken door een expressionistische stijl, heeft hij zich de laatste jaren meer toegelegd op een duidelijk meer minimalistische stijl. Van bonte kleuren, en surrealistische schilderijen heeft Andres zich meer toegelegd op het maken van abstracte schilderijen, het gebruik van slechts enkele primaire kleuren en de toepassing van gouden accenten.

Speciaal voor deze unieke expositie heeft hij er voor gekozen om zijn ontwikkeling door de jaren heen zichtbaar te maken: de reden om in Son te exposeren is dat Prado -dat is zijn achternaam en tevens kunstenaarsnaam- kennis wil maken met Son en Breugel, en iedereen hier ook kennis wil laten maken met hem en zijn werk: “Bij eerdere exposities in Parijs, New York en Milaan kon ik slechts een selectie laten zien van mijn werk, enkel de meest in het oog springende werken. Nu heb ik de kans om mijn levensverhaal te tonen aan de hand van mijn schilderijen, de gebeurtenissen in mijn leven, en de keuzes die ik heb gemaakt. Uiteindelijk zie je in de schilderijen dat ik een weg heb gevonden naar rust en evenwicht”. Dat geldt overigens niet voor zijn videokunst en zijn sculpturen. Zij zijn zeer expressionistisch, waar hij trots over vertelt: ”Ik maakte de videokunst in een turbulente periode in mijn leven. Dat zie je terug. En als je het verhaal erachter hoort, dan krijgt de vertoning een veel diepere betekenis”. Die dynamiek is wel typerend voor zijn kunstwerken: bezoekers blijven vaak langer en gebiologeerd kijken naar één of meerdere van zijn werken.

Deze tentoonstelling is daardoor boeiend voor kunstliefhebbers, die invloeden zullen terugzien van bekende stijlen in de kunstgeschiedenis. Daarnaast ook voor liefhebbers, die op zoek zijn naar een mooi passend kunstwerk voor thuis aan de muur. Niet alle werken zijn overigens beschikbaar voor de verkoop (een aantal werken behoort tot privécollecties en is speciaal voor deze expositie naar Son gehaald). Tegelijkertijd werkt Andres ook op dit moment aan een aantal nieuwe werken. Tijdens de opening van de expositie op 6 januari is hij zelf aanwezig om geïnteresseerden te vertellen over zijn werk, en het verhaal achter elk van zijn schilderijen. Ook zal hij een preview geven van zijn nieuwe werken.
“Om mijn werk te komen bekijken is iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom om in het nieuwe jaar op 6 januari om 16uur aanwezig te zijn bij de opening van mijn expositie, tijdens het eerste Kunstcafé van kunstvereniging Ars Longa in het Dommelhuis”, sluit Andres af. In de weken daarna is de expositie ook nog te bezichtigen. Voor wie nu al graag een voorproefje wil zien, kan kijken op www.pradoart.nl.

231202 NFT

De Ars Longa NFT

In mei 2022 introduceerde Ars Longa een eigen NFT. Toen kwam op deze pagina te staan:
“Nu NFT’s de kunstwereld hevig beroeren en er een nieuw kunst-tijdperk lijkt aan te komen, kan Ars Longa natuurlijk niet achterblijven. Tijdens het kunstcafe, op de eerste zaterdag van de maand, onderzoeken we steeds een ander aspect van dit wonderlijke verschijnsel.
Dat doen we aan de hand van onze eigen bijdrage aan dit digitale fenomeen: De Ars Longa NFTs, een groeiende verzameling van unieke varianten van het wezentje uit ons logo: De Ars Longa Art Lover.
Via voortplanting en mutaties breiden Ars Longa leden de verzameling uit, een novum voor de NFT-wereld. De ‘handel’ vindt uitsluitend plaats tijdens het kunstcafe.”

Er werd gehandeld en gemuteerd, en er werd onderzocht. Meer inzicht leidde tot meer afstand: dit was te mooi om waar te zijn. En dat was het uiteindelijk ook !
Het NFT gebeuren werd in stijl afgesloten.
Tijdens het kunstcafe van 2 december 2023, tevens Ars Longa’s afscheid van de Sonnerie, ging de blockchain in rook op.