xxArs Longa film programma in voorjaar 2023

Elk half jaar kiezen we een thema, en daar zoeken we dan de drie mooiste films bij.
Na de kunstreis in december waar we de expositie “De Nieuwe Vrouw” in het Singermuseum hebben bezocht, hebben we dit thema overgenomen voor het filmprogramma van dit voorjaar.
Drie films tonen we over sterke vrouwen in maatschappelijke rollen. Zij bepalen de computerprogramma’s van de Apollo waarmee Neil Armstrong op de maan moet landen, zij vechten voor het vrouwenkiesrecht, of doorbreken het monopolie van mannen op de ‘bok’ bij concertuitvoeringen.

Bij iedere film geeft een van de leden van filmcommissie vooraf een korte inleiding.


I.v.m. de filmlicentie mogen wij de filmtitels alleen in besloten kring melden. U kunt deze kring wat groter maken door deze mail met geinteresseerden te delen.
InhoudsopgaveDinsdag 7 februari: Suffragette (2015)

Praktische gegevens


* Aanvang film: 20.00 uur

* Prijs: € 2(leden), 4 (niet-leden)

* Locatie: Sonnerie


Over de film:


Regisseur: Sarah Gavron

Hoofdrollen: Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter, Meryl Streep
Inhoud film


De film vertelt het waargebeurde verhaal over de suffragettebeweging in 1912 in Groot-Brittannie, hun strijd voor vrouwenrechten en vooral voor het vrouwenkiesrecht. Maud, een fabrieksarbeidster met een man en een zoon, wordt door de voortvluchtige politieke activiste Emmeline Pankhurst overtuigd om zich aan te sluiten bij de vrouwenbeweging. Door middel van onder andere hongerstakingen en nachtelijke brandstichting binden de vrouwen een strijd aan met de autoriteiten en de politieke discriminatie van de vrouwen in het algemeen. De vrouwenbeweging is niet bang om geweld te gebruiken om hun doel te bereiken.

Bekijk hier de preview

Woensdag 22 februari: De Dirigent (2018)


Praktische gegevens


* Aanvang film: 20.00 uur

* Prijs: € 2(leden), 4 (niet-leden)

* Locatie: Sonnerie


Over de film:


Regisseur: Maria Peters

Hoofdrollen: Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright, Scott Turner Schofield, Gijs Scholten van Aschat
Inhoud film


De film speelt zich af in 1924. De Nederlandse Antonia Brico gespeeld door Christanne de Bruijn, is als kind geemigreerd naar de Verenigde Staten en wil professioneel dirigente worden. Begin twintigste eeuw is een vrouwelijke dirigent niet sociaal geaccepteerd en Brico ondervindt dan ook van verschillende personen tegenwerking. Ze zet toch door en als professioneel dirigent debuteert ze op 24-jarige leeftijd bij het Berlijns Filharmonisch Orkest. Daarna leidt ze nog diverse andere belangrijke orkesten.

Bekijk hier de preview

Dinsdag 7 maart: Hidden Figures (2016)


Praktische gegevens


* Aanvang film: 20.00 uur

* Prijs: € 2(leden), 4 (niet-leden)

* Locatie: Sonnerie


Over de film:


Regisseur: Theodore Melfi

Hoofdrollen: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae
Inhoud film


Hidden Figures is een Amerikaanse biografische film uit 2016, geregisseerd door Theodore Melfi. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot Lee Shetterly.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. De West Area Computing Unit was een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestond en een belangrijk aandeel had in de ruimtewedloop. Dankzij hun berekeningen slaagde de Amerikaanse ruimtevaarder John Glenn er in 1962 als eerste Amerikaan in een baan om de aarde te vliegen.

Bekijk hier de preview

Ander nieuws
Kijk op www.arslongakunst.nl voor andere activiteiten van Ars Longa, waaronder:

kunstcafe in de Sonnerie, eerste zaterdag van de maand om 16:00
kunstreizen in maart en meiInformatie over Ars Longa
Website Ars LongaE-mailadres Ars LongaColofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van

Ars Longa, de kunstvereniging van Son en Breugel

.


Deze nieuwsbrief wordt uitsluitend per e-mail verspreid aan Ars Longa leden en geinteresseerden in de filmavonden. Aan- of afmelden voor de nieuwsbrief kan via een email aan films@arslongakunst.nl


Copyright © 2023 Ars Longa * Alle rechten voorbehouden *
230127 Week vd poezie

Week van de poëzie 2023

In het kader van de week van de poëzie 2023 organiseert de bibliotheek samen met het Son en Breugelse dichterscollectief DichtBij een Poëziemiddag. Dat gebeurt in het Dommelhuis op vrijdagmiddag 27 januari, aanvang 14.30 uur.
Het belooft een leuke en afwisselende activiteit te worden. Een beetje leerzaam en vooral ook veel genieten. Zeker van mooie gedichten en verhalen, voorgedragen en verteld door de deelnemende dichters. Maar zonder twijfel kan en zal er ook genoten worden van de poëzieworkshop, die op het programma staat. Want dan zal blijken, dat we diep in ons hart allemaal wel en beetje dichter zijn…….!
De toegang is gratis en iedereen is welkom. Jong en oud.

Graag aanmelden bij Catherine Witvliet dichter bij- en en voorzitter van Poëzievereniging DichtBij Son. per whatsapp 0632051593 of per mail cathwit@gmail.com of via de website van Bibliotheek Dommeldal Son

230204 PopUp Bert v.d. Heuvel

Bert van den Heuvel
PopUpGalerie 4 en 4 februari

De laatste PopUpgalerie voor de corona-epidemie werd gehouden door Bert van den Heuvel.
En nu is hij het eerste Ars Longa lid dat erna weer een weekend exposeert.
Dat dit gebeurt met nieuw werk, betekent dat Bert de coronatijd creatief heeft ingevuld.

Bert van den Heuvel (1949, Eindhoven) heeft tijdens zijn technische opleiding geleerd om te gaan met diverse materialen, en die kennis steeds uitgebreid door ervaring en experimenteren.
Daarmee komt hij tot opvallende resultaten. In de exposities, die hij, actief lid van Ars Longa, al een aantal keren heeft gehouden weet hij steeds opnieuw te verrassen met nieuw werk. Als je door zijn tentoonstelling loopt lijkt het wel of er verschillende kunstenaars aan het werk zijn geweest.
In de coronatijd heeft hij niet stil gezeten. Hij heeft veel kunstdocumentaires bekeken en zich laten inspireren door Jackson Pollack. Daarnaast is hij bezig geweest met abstract expressionisme. Hiervan heeft hij zijn eigen interpretatie gemaakt, zoals je op de tentoonstelling zult kunnen zien.
Bert heeft zijn werk ingedeeld in verschillende thema’s, met altijd als basis de natuur:
– Er zijn realistische schilderijen, waar je bij wijze van spreken zo het bos in stapt;
– Soms is iets heel herkenbaar en een andere keer wordt de verf wat losser opgezet.
– Bij het thema vrije expressie wordt vooral de nadruk gelegd op de compositie van de kleuren.
Al met al een zeer interessante expositie. Bert is zelf beide dagen in La Sonnerie aanwezig.

221016 KA EBRU

Enthousiaste EBRU kunstavond

Afgelopen woensdag maakte een dertigtal leden van kunstvereniging Ars Longa uit Son en Breugel kennis met de EBRU-kunst. De “meesters” van de Stichting Inclusio namen hen aan de hand mee, in de verrassende wereld van de kunst van het marmeren.
De stichting Inclusio wil zo veel mogelijk bijdragen aan onze samenleving, die hun deuren voor hen (onze landgenoten van Turkse komaf) opent en hen een nieuw leven , vrijheid en hoop geeft. En wat is dan mooier dan enthousiaste mensen inwijden in de Ebru-kunst, die ontstaan is in de regio Turkistan rond de 14e eeuw. De Ebru-techniek groeit snel in populariteit en wordt al toegepast door grote modebedrijven en in woondesign.
Hoe gaat het…….In een marmerbak, gevuld met water (met gom of zeewier) wordt met paardenhaar verf (pure pigmenten en ossengal) gedruppeld. De verf blijft drijven, waarna er patronen op worden “geschilderd” met een pin, kwast of kam. Daardoor ontstaat het marmereffect. Tot slot wordt de drijvende verf op papier overgebracht. Het resultaat is altijd verrassend, uniek en niet reproduceerbaar.
De Ars Longaleden mochten ieder hun eigen Ebru-kunstwerk maken. En dat gebeurde ijverig en met veel enthousiasme. De “wow!”s, “prachtig!” en “hoe is het mogelijk” waren niet van de lucht. Dus zonder twijfel zal menig huis in Son en Breugel nu gesierd worden door een prachtig Ebru-kunstwerk. De “meesters” Arzu Güven en Mustafa Aydemir kregen terecht lof en grote dank. Zo werd het een onvergetelijke avond vol kunst maar ook met een wederzijds zeer gewaardeerde kennismaking met onze nieuwe landgenoten. En dat zal niet de laatste keer zijn….!

Hieronder een impressie van de avond en een overzicht van alle gemaakte kunstwerken

221102 Filmcyclus

Filmcyclus najaar 2022: “Heaven”

Elk half jaar kiezen we een thema en vertonen drie films die bij dit thema passen.
Dit najaar hebben we als thema gekozen: “Heaven”.

Er zijn veel films gemaakt met “heaven” in de titel en als leidmotief.
“As it is in Heaven” is een goed voorbeeld. Omdat de meesten van ons die wel kennen tonen we die dus niet.

Welke we wel gaan tonen, mogen we van Filmservice, die de vertoningsrechten beheert, niet publiek melden
(tenzij we een veel duurdere licentie nemen).

Gerichte mailing met vermelding van titels naar een besloten groep van leden en geinteresseerden mag wel, en dat doen we dus ook. De leden hebben het najaarsprogramma inmiddels ontvangen en krijgen de aankondigingen.
Bent u geen lid, maar wel geinteresseerd? Stuur een email naar films@arslongakunst en u krijgt onze film-nieuwsbrief.

220531 NFT

Ars Longa geeft eigen NFT uit

U heeft het misschien wel gelezen: NFT’s staan voor digitale kunst en verzamelafbeeldingen.
Volgens sommigen is het een revolutie in kunstbeleving en kunsthandel; er wordt inmiddels jaarlijks voor zo’n 20 miljard euro in gehandeld. Volgens anderen is het een voorbijgaande hype, een piramide spel.
Meedoen is ook niet makkelijk: je hebt ineens cryptomunten zoals bitcoins nodig, een wallet, toegang tot de blockchain. Allemaal behoorlijk abstracte en ingewikkelde dingen.
En wat heb je dan eigenlijk, als je een NFT hebt gekocht?

In de komende kunstcafe’s verkennen we deze wonderlijke wereld, op ludieke wijze, steeds iets verder. Tijdens het kunstcafe van juni introduceren we de Ars Longa NFT, die we -zoals dat heet – zelf gemunt hebben. In de traditie van de vele NFT-verzamelingen, zijn de Ars Longa NFT’s variaties op het poppetje, de “Art Lover”, uit het Ars Longa logo. Ieder lid krijgt er een.
U krijgt er ook uitleg bij hoe het werkt, en waarom de Ars Longa NFT wel makkelijk te begrijpen is en ….. wat voor kunstzinnige eigenschappen hij heeft.
Anders dan bij gangbare NFT’s is het niet een vaste collectie, door een kunstenaar uitgegeven om inkomsten te verkrijgen.

Bij ons gaat het om het spel, niet om de knikkers.
Het eerste spelelement is dat als u twee Ars Longa NFTs heeft, u kunt ze laten paren en dan ontstaat een nakomeling, ook weer een unieke afbeelding. Overerving van eigenschappen gebeurt volgens de moderne genetica, zoals vastgelegd in de wetten van Mendel. Elke Ars Longa NFT heeft een paar digitale chromosomen waarin de eigenschappen worden vastgelegd.

Ook kunt u in het najaar uw NFT laten muteren, en zo maken we samen een bonte verzameling “Art Lovers”.
Hier kunt u de presentaties bekijken die tijdens het kunstcafe van juni en augustus zijn gegeven

220604 AL NFT @ KC

220806 AL NFT @ KC

220511 ALV

Ars Longa Ledenvergadering en NFT-presentatie

Hieronder kunt u de presentatie die gebruikt werd tijdens de ledenvergadering van 11 mei 2022 nog eens zien.
Daaronder (na enig geduld voor het laden van de presentatie) kunt u de presentatie over de Ars Longa NFT nog eens nalezen.

220509 AL NFT

22H1 films

Filmcyclus voorjaar 2021: Clint Eastwood

Elk half jaar kiezen we een thema en vertonen drie films die bij dit thema passen.
Dit voorjaar hebben we als thema gekozen: Clint Eastwood.

Eastwood is al ruim 60 jaar actief, niet alleen als acteur, maar ook als regisseur en producer.
De meeste mensen kennen hem van de tv serie “Rawhide”, en van Sergio Leone’s westerns als “the Good, the Bad and the Ugly”.
De eerste film die wij dit voorjaar vertoonden was “Dirty Harry”, waarin Clint Eastwood een politieinspecteur speelt die een seriemoordenaar moet arresteren.

Op 12 en 26 april tonen we nog twee films met/van Clint Eastwood.
Vanwege de kosten van de filmlicentie kunnen we de titels van de films vooraf niet publiek aankondigen, maar wel in besloten kring. Wilt u weten welke films we tonen, zodat u deze mogelijk kunt bijwonen?
Wordt dan lid van Ars Longa (voor maar € 12.50 per jaar) of geef u op voor de nieuwsbrief met informatie over de te draaien films via films@arslongakunst.nl

220323 KA Paredaens

Kunstavond Digitale videokunst

Na 2 jaar corona organiseren we eindelijk weer een echte kunstavond.
En direct een bijzondere, want we hebben een eminente spreker bereid gevonden te vertellen over de kunst die hij maakt en die ook de tonen.
Jan Paredaens was hoogleraar informatica aan de Universiteit Antwerpen, aan de Technische Universiteit Eindhoven en aan de Vrije Universiteit Brussel.
Sinds zijn emeritaat produceert hij abstracte video’s, abstracte werken met een wetenschappelijke en/of wiskundige inslag.
Concreet tonen deze video’s een interactie tussen kleuren, geluid en beweging die de kijker een onverwachte en fascinerende ervaring geven.
Jan Paredaens toont ons zijn werken en gaat er ongetwijfeld boeiend over vertellen.

Woensdag 23 maart om 20:00 in de Sonnerie