2306 OdG

Expositie van Toon van den Braak
Opening tijdens Kunstcafe 3 juni

Toon van den Braak (1943, Esch) is van huis uit bouwkundig tekenaar.
In 2011, twee jaar na het overlijden van zijn vrouw, is hij zich gaan richten op de beeldende kunst. Hij startte met beeldhouwen bij Atoinet Verhagen van kunstenaarscollectief Ruimte in Beeld in Nuenen.
Vier jaar later is hij daarnaast ook gaan schilderen. Bij Kees van Gend en later bij Peter Maas en Peter de Waard leerde hij de technieken en fijne kneepjes van het klassieke werk. Sinds dit jaar volgt Toon schilderlessen bij Peter van den Borne; ook hij is een klassiek geschoolde docent.

Van den Braak schildert eigen composities, maakt reproducties van schilderijen en schildert na van foto’s.
‘Onderweg’ in de ontdekkingsreis naar een eigen stijl heeft hij in de afgelopen jaren een flinke collectie opgebouwd, waarvan in La Sonnerie een mooie selectie te zien is.

De expositie wordt tijdens het kunstcafé van Ars Longa geopend en is tot 1 oktober tijdens openingsuren van de Sonnerie te bezichtigen. De toegang is gratis.

Deelnemers Dommelbalkon 23

Kunstplein 2023 Dichters op het Dommelbalkon

Dichters

Theo Smit

Doe het zelf! De een kweekt in zijn volkstuin spruitkool, de ander timmert er vrolijk op los en van geurig hout het eigen meubilair. De derde bakt luid zingend zelf overheerlijke appeltaart. De vierde breit neuriënd een warme Noorse trui en ik, ach ik schrijf soms zuchtend, soms uit de losse pols, mijn gedichten… Theo maakt deel uit van de Sonse dichtgroep DichtBij.

Arend Okken

Schrijft al 57 jaar gedichten. Als eindredacteur van TAALPODIUM ben ik er verantwoordelijk voor dat er elke twee weken een gedicht van een lokale dichter in DeMooiSonenBreugelKrant verschijnt. Mijn eigen bijdragen in deze rubriek zijn meestal Sonnet®ten, gedichten van 14 regels die altijd een link hebben met ons dorp. De sonnetvorm (4 + 4 + 3 + 3) spreekt me heel erg aan, omdat ik binnen dat beperkte stramien een gedachte moet en wil ontwikkelen met een onverwachte wending. Mijn Sonnet® begint in het algemeen neutraal verhalend, maar krijgt na regel 8 vaak een verrassende grappig bedoelde draai. Zo’n boost leent zich goed voor het bedrijven van satire, het op de hak nemen van sommige dorpse ontwikkelingen.

Catherine Witvliet

Maakt portretten en keramische beelden waarin zij een gemoedsstemming probeert te vangen. Dit geldt ook voor haar gedichten. Zij zoekt naar de diverse lagen van het voelen en denken om hier woorden aan te geven: ‘Als ik ‘geraakt’ word door wat ik zie, hoor, lees of mij herinner ontstaat de drang om dit vorm te geven met zinnen waarin klanken en metrum een compositie vormen. Catherine maakt deel uit van de Sonse dichtgroep DichtBij als dichter en voorzitter.

Willem Berkers

Ik maak deel uit van de Sonse dichtgroep DichtBij. Ik combineer schrijven met beeldend vormen en schilderen. Ik schrijf vanuit emoties als verontwaardiging, verwondering, verliefdheden en verontrusting. Noteer ze als ‘’Schraapsels van de ziel’’ waarna ik ze rangschik, weglaat, toevoeg om zo met de zuiverste woorden de lezers/luisteraars te bereiken. Schrijfsels die zelden rijmen. Schrijven is voor mij schilderen met woorden.
Site: www.willemberkers.com FB: www.facebook.com/willemberkerskunst

Ruben Kemperman

Filosofisch, analytisch en poëtisch ben ik altijd al geweest. In mijn tiener jaren begon ik te schrijven. Mijn eerste bundel (2015) heette : “Met het blote oog”. Was vaak in gevecht met de wereld en hoe mijn eigen wereld hier niet altijd op aansloot. ADHD was de diagnose en later Autisme. ‘Stempels’ die erg tekenend en identiteitbepalend waren. Hier ben ik inmiddels van is losgekomen. Ik maak door middel van gedichten en filosofieën zichtbaar hoe je bevrijding kunt vinden in jezelf, door de kwetsbare waarheid onder ogen te komen. In 2017 maakte ik bij de ‘Poëzie club Eindhoven’ een begin met het voordragen van mijn werk in het ‘Malle Abbe’ cafe te Eindhoven.

Bernadette van Loon

Als beeldend kunstenaar is zij door Jan-Anton van Hoek’s passie voor het woord geïnspireerd geraakt en geeft af en toe haar gedachten in woorden weer. Uit eigen werk en dat van Jan-Anton zal zij enkele gedichten voordragen. Hierin herdenkt ze hem die zich al sinds zijn jonge jaren ontwikkelde tot een ware woordkunstenaar. Zijn gedichten vonden meerdere malen een kruisbestuiving met zijn werk als componist, schrijver en beeldend kunstenaar.

Ad Louwers (1948)

Schrijft korte verhalen en gedichten in het Nederlands, maar dikwijls ook in het Brabants dialect, omdat hij dat gewoon mooi vind, te mooi in elk geval om verloren te laten gaan. Zijn stijl is niet zwaar, dikwijls met een humoristische inslag, begrijpelijk voor iedereen makkelijk toegankelijk.
Zijn inspiratie put hij veel uit zijn jeugd, de gedichten en verhalen hebben dan ook vaak een nostalgisch tintje. Hij publiceert regelmatig via Taalpodium in Mooi Son en Breugel. Een grote inspiratiebron voor hem is ook het Kerstfeest. Die toch aparte sfeer heeft hem al heel lang geïnspireerd tot het jaarlijks schrijven van een kerstgedicht, dat hij dan als kerstgroet aan familie en vrienden stuurt. Dat zijn inmiddels collectors items geworden.
Hij leverde al diverse keren bijdragen aan het jaarlijkse Brabantse Boekenweek-geschenk en kreeg voor zijn gedicht “Verbooje vruchte” in 2017 van de jury de tweede prijs toegekend.
Ook werd een aantal van zijn gedichten gepubliceerd in het 4 x per jaar verschijnend blad “Brabants”.

Stan Mooij

Stan Mooij werd in 1947 in Eindhoven geboren en woont sinds 1980 in Son. Hij begon deze eeuw met dichten en won in 2008 de Literatuurstimuleringsprijs Eindhoven. Daarna volgden nog verschillende andere prijzen en nominaties. Van zijn hand verschenen de dichtbundels “Doorlopend Stilstaan” (2010), “Sluitertijd” (2017) en “Van eb naar vloed naar eb” (2022), uitgegeven door uitgeverij Kontrast in Oosterbeek. In filmische poëzie blikt hij melancholisch terug op voorvallen in zijn leven met aandacht voor verrassende wendingen en associaties.

Kees de Kock

In mijn jonge jaren bleven, van de poëziealbums van mijn oudere zus en sinterklaasversjes van mijzelf na, weinig leesbaar werk over. Pas toen ik heel veel jaren later de Argentijnse Tango leerde kennen bleek, dat met de tango ook mijn interesse voor poëzie groeide. Door de muziek en vooral de Argentijnse dansstijl werd ik geïnspireerd tot het schrijven van gedichten. In 2012 ben ik in Son en Breugel komen wonen. Daar heb ik in de kersttijd een kerstgedicht ingezonden, dat werd gepubliceerd. Ik werd uitgenodigd door Arend Okken om mee te doen met TAALPODIUM en dat doe ik nu met plezier.

Merel Cooijmans

Schrijft al haar hele leven fictie en gedichten. Wat begonnen is al uren lange sessies met speelgoed is uitgegroeid tot twee romans, tientallen korte verhalen, ontelbaar veel gedichten en een plaats in Dichtbij. Vanuit haar appartement in Eindhoven is ze bezig met haar nieuwste boek. Merel schrijft het liefst over karakters met mentale problemen en probeert in haar gedichten grote emoties om te zetten in begrijpbare taal.

Jos Lombarts

Schreef al verhalen en gelegenheidsgedichten. Kort nadat hij in Son kwam wonen deed hij mee aan de dichtwedstrijd ‘Gedichten in het groen ’Tot zijn niet geringe verbazing werd hij een van de winnaars. Door de wethouder en opgeluisterd door het Sons Kamerkoor vond de onthulling van zijn gedicht plaats op, volgens Jos, het mooiste groene plekje van Son in Park Vroonhoven: ‘Sindsdien schrijf ik gedichtjes en heb ik de smaak en de slag te pakken’.

Jordi Kastelein (4e klas leerling Novalis College Eindhoven)

Wat dichten met mij doet: ‘het is gewoon een uitlaatklep voor mij. Soms heb ik een inspiratie waar ik op ga dichten. Het ene gedicht is wat positiever dan het andere.
Soms hebben mijn gedichten een plottwist’.

Eva Wiselius

Zangeres, zangdocente, singer-songwriter, schrijft naast liedteksten ook gedichten.
Uit het leven gegrepen beelden in woorden geschetst. Gevoel en emotie vertaald naar letters op papier. Speciaal voor deze editie schreef zij op het thema van deze dichtmiddag ‘Een doordeweekse zondag’ nieuw werk om voor te dragen’. Met liefde voor het gedicht.
Eva zal deze middag ook als singer-songwriter op treden.
Silvijn Kramer (Desiree of Adrie: teksten Eva en Silvijn tegen elkaar)
Is een leerling van Eva, hij heeft tevens pianoles van Vincent Robert in het Dommelhuis.
Silvijn schrijft zelf liedteksten. Hij zal deze dichtmiddag voor ons zingen.

Muzikale omlijsting: Bjorn Hak

“Met verstilde klank en muziek wil ik een sfeer creëren, een verhaal vertellen of iets uitdrukken wat niet gemakkelijk verwoord kan worden. Muziek die vooral gestoeld is op percussie, een werkwijze die ook onorthodox kan zijn en vaak met minder bekende instrumenten zoals de Handpan (melodische percussie) en de Aframe (electroorganic percussie synthesizer). Het resultaat varieert: van meditatiemuziek, via experimentele soundscapes, naar meer gestructureerde/gecomponeerde instrumentale muziek. Daarbij zoek ik altijd naar een poëtische sfeer.”

Deelnemers Kunstplein 23

Deelnemers aan Kunstplein 2023 Beeldend vormen

Pien (Ineke) Snoek

Mijn werk in keramiek kenmerkt zich door de cartoonachtige uitstraling. Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse werkelijkheid: kleine dingen of gebeurtenissen, een woordspeling, een karakteristieke houding of menselijke emoties.De beelden hebben vaak pakkende titels en vaak vinden toeschouwers hier herkenning in waardoor een glimlach niet uit kan blijven.

Erica van der Miessen

Bij mijn werk staat het menselijk lichaam centraal. Naakten, soms hoofden of b.v.alleen borsten. Ik werk het liefst in hardsteen, daarnaast keramiek en sculpturen die eerst in klei gebakken zijn en daarna bewerkt met oud serviesgoed. Zeer divers, het is maar net in welke vorm ik inspiratie heb.
Www. Emies.exto.nl Voor vragen zie mijn web site of mail naar ericavandermiessen@gmail.com

Giel Westgeest

Sinds enkele jaren ben ik lid van de enthousiaste Rooise beeldhouwclub
“de verBEELDing”. Ik vind het leuk om op deze prachtige locatie in Son en Breugel enkele beelden te kunnen tonen. Nieuwsgierig?
Tot ziens!

Hans Werner

Het menselijk lichaam staat in mijn werk centraal. Ik houd van de blote beelden uit de klassieke oudheid en de parken van Parijs. Mijn werk bestaat uit naaktstudies, geboetseerd in was en daarna gegoten in brons. Rodin en Maillol zijn mijn grote voorbeelden.

Tooske Bonten

Naast schilderijen maak ik beelden in steen en in brons.
Bij het werken in steen zoek ik de balans tussen bewerkte en onbewerkte steen met de vrouw als geliefd thema. Momenteel maak ik beelden in brons, een materiaal met een prachtige uitstraling!
Mijn stijl kenmerkt zich als sierlijk, elegant, vrouwelijk en schoonheidsbeleving. Met overdrijvingen en bewegingen probeer ik emoties uit te drukken. Tijdens Corona ben ik zeer geïnspireerd geraakt door de vogels in de tuin en de resultaten zijn hier vandaag te zien. IJsvogels en roodborstjes in brons op mooie sokkels. Tevens geef ik workshops beeldhouwen: www.dagjeuitdekunst.nl
Mijn werk is te zien op www.toosbonten.nl

Willem Berkers

Ik ben kunstenaar en lid van Kunstvereniging Ars Longa en schrijversgroep DichtBij. Ik combineer beeldend vormen en schrijven en werk vanuit emoties als schoonheid, verontwaardiging, eenzaamheid, verwondering, verontrusting of verliefdheid. Dat moet uitgedrukt worden, zichtbaar gemaakt worden. In gedichten zijn ze genoteerd als “schraapsels van de ziel”. Met diezelfde passie maak soms ik ook gewoon mooie voorwerpen. Site: www.willemberkers.com FB: www.facebook.com/willemberkerskunst.com

Margo Elffers

Toen ik klein was tekende en boetseerde ik veel. Later kreeg hakken in steen mijn belangstelling. Dat resulteerde in de opleiding beeldhouwen op de Kunst academie. Daarnaast volgde ik vele workshops ook in glas. Mijn liefde gaat vooral uit naar abstractie.

Marijke Smulders

Pakweg 26 jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met het beeldhouwen. Vanaf het begin heeft mij dat gefascineerd. Ik werk voornamelijk in de zachte tot middelharde steensoorten.
Vaak laat ik mij door de steen leiden, maar ik zoek wel een steen uit waar ik een idee bij heb wat ik er uit kan maken. Het blijft een verrassing hoe het uiteindelijke resultaat eruit zal zien. Door veel om je heen te kijken sla je onbewust ideeën op waar je vervolgens mee aan de slag gaat.
Door een blessure heb ik een tijd lang niet kunnen beeldhouwen en ben ik begonnen met het maken van kleurrijke fantasiebeeldjes. Deze zijn gemaakt van diverse materialen en zijn een mooie aanvulling op mijn stenen beelden.

Anne-Miek Simons

Toen ik 6 jaar geleden gepensioneerd werd, heb ik het beeldhouwen als hobby opgepakt. Ik maak eenvoudige, kleine, abstracte beelden. En heb me vooral laten inspireren door mijn beeldhouwvriend Percy Kuta uit Tengenenge. Op het kunstplein wilde ik graag enkele eigen beelden exposeren, maar ook een aantal van Percy Kuta. Bij eventuele verkoop is de winst voor het project Kufambatose – Samen op Pad, project voor kinderen met een handicap en hun familie in Zimbabwe moeten benoemen.

Benno Weynen

Ik begon in 1992 met steenkappen bij de Beeldenaar in Breda
Daarna volgde ik 10 jaar een drie wekelijkse workshop van een Bredase beeldhouwer Ludovicus van Eynatte In Meerle Belgie. Nu ik in Eindhoven woon volg ik wekelijks een cursus bij Ruimte in Beeld van docent Jan Opstelten in Nuenen.

Paula Groote-Versteegen

“Ik maak eenvoudige abstracte beelden die een organische vorm hebben, die zich in kleine verschillen in vorm en kleur van elkaar onderscheiden. Elk beeld heeft zijn eigen sfeer en geslotenheid, te samen vormen ze een groep die een geborgenheid en veiligheid in zich heeft. Het deel uitmaken van een gelijkgezinde groep waarin ieder individu zich kan uiten, is een terugkerend thema in mijn werk.”

Cees van de Wijdeven

Geïnspireerd om telkens een nieuwe vorm voor een beeld te ontdekken, maakt het vele werk ondergeschikt. Het proces van vormgeven is zeer inspirerend en is voor mij telkens een uitdaging. Kleur; vorm en compositie zijn voor mij een leidraad tot een aanvaardbaar beeld.
ceesvdwijdeven@gmail.com  www.ceesvandewijdeven.nl

Thea Blok

Mijn enorme passie is de drive om mijn innerlijke bewogenheid, in ruimtelijke vormen en ook schilderend op doek, tot iets zichtbaars te transformeren.
De vertaling van die dynamische expressie, zoals beweging, ritmiek, spanning en emotie zijn velden
die tot een samenhang in mijn werk tot uitdrukking wordt gebracht
Mijn fascinatie gaat uit naar verschillende disciplines zoals werken met klei, steen, acrylverf maar ook ijzer of staal.

Flor du Puy

Wat ga ik maken en met welke klei? Met of zonder chamotte? Een portret(kop) of een pot of een dier? Iets humoristisch of iets decoratiefs of misschien alles aan het toeval overlaten?
Eindeloos kneden tot alle lucht eruit is. Hoogte en breedte in de juiste verhoudingen. Soms een tekening aanbrengen. Na een aantal dagen drogen de oven in en bakken. Welke temperatuur? Traag af laten koelen en dan de vraag is alles heel gebleven? Schuren of (welke?) glazuren? Mat of glanzend en welke kleuren? Opnieuw de oven in. Langzaam opstoken en langzaam afkoelen en weer wachten en dan nieuwsgierig het deksel van de oven. Benieuwd naar creatie? Tot ziens! Klei leuk!

Jeanne van den Oever

Zij is kunstenaar en haar werk kenmerkt zich door een bijzonder samen gaan van kracht, kwetsbaarheid en verstilling. Een persoonlijke interpretatie van de menselijke gestalte, gevat in een poëtische beeldtaal.
In het maakproces daagt ze het toeval uit zodat er ruimte in het beeld komt voor interpretatie. Niet in goud gedoopt maar oprecht en authentiek. Niet gezocht maar gevonden.

100 jaar kanaal

Ars Longa leden en Kanaalstraatbewoners schilderen
het ontstaan van het Wilhelminakanaal, 100 jaar geleden

Op 27 mei 2023 werd dit schilderij van ruim 2 bij 3 meter geschilderd door leden van Ars Longa en bewoners van de Kanaalstraat, die het 100 jarig bestaan van “hun” kanaal vierden.
Ieder kreeg een stukje van de oorspronkelijke foto uit 1923, een doekje van 30 x 30 cm, een kwast en een plek aan tafel. Doel was om het stukje foto zo goed mogelijk, qua grijstinten en maatvoering, met zwarte en witte verf op het doek over te brengen. En waarempel, het totaal ziet er uit als een vloeiend geheel.
Het schilderij is te bezichtingen op de begane vloer in het Dommelhuis, en gaat daar later een definitieve plaats krijgen boven de trap.

Nu verder naar de startpagina