
2108 Thea Blok

Deze rebriek zijn we begonnen toen we van wege de corona geen gezamenlijke kunstreizen konden maken, en toch graag aanbevelingen door wilden geven van andere leden.
Heeft u ook een expositie gezocht die de moeite waard is? Deel het met andere kunstliefhebbers.
Wim Delvoye: Labour of love. Zo heet de tentoonstelling die nog tot en met 29 januari bewonderd kan worden in het Noordbrabants Museum in ‘s- Hertogenbosch. Deze Belgische kunstenaar (geboren in 1965) staat bekend om zijn liefde voor het ambachtelijke. En dat toont deze expositie op indrukwekkende wijze. Eigenzinnig en controversieel, zo mag je zijn werk wel noemen. Het is ongelooflijk hoe hij zijn werk gefabriceerd krijgt. Ambachtslieden uit de hele wereld helpen hem daarbij. Dat leidt b.v. tot handgesneden tractorbanden, glasflessen van Delfts blauw, getordeerde crucifixen, en prachtige roestvrijstalen constructies. Je valt van de ene verbazing in de andere. Kortom…..gaat dat zien! Nu is Den Bosch natuurlijk ook een heerlijke stad om rond te dwalen, te winkelen of te lunchen. Dat kan overigens ook prima in het sfeervolle restaurant van het museum. En over de museumwinkel zwijg ik maar. Voor de liefhebbers is ook de beroemde kerststal in de Sint Jan te bewonderen. Maar daar moet je tegenwoordig wel eerst plaats voor reserveren…..Veel plezier in Brabants hoofdstad. |
![]() ![]() |
Soms hoef je niet ver weg te gaan om iets prachtigs te zien. Ga bij voorbeeld maar eens naar Uden. Daar vind je het Museum Krona. Vroeger heette dat het museum voor religieuze kunst (“geloof ik”). Je kunt er nu genieten van een werkelijk prachtige tentoonstelling: “ DALI , Bijbel, surrealisme, games. Salvador Dali illustreerde tussen 1963 en 1965 de Bijbel. Een grafisch meesterwerk van 105 composities vol kleurexplosies en verfijnd tekenwerk. De complete serie is voor het eerst in Nederland te zien. Zelfs voor niet (meer) gelovigen ( zoals ik) meer dan de moeite waard! Nog te zien tot en met 23 oktober.
Je kunt natuurlijk ook nog even het centrum van Uden inlopen, maar dat kan ik echt niet aanraden. Als je toch een plaats wilt bezoeken, waar je normaliter altijd langs rijdt, dan kun je nog beter naar Weert gaan. Voor liefhebbers van spraakmakend design is daar in het compleet vernieuwde Gemeentemuseum nog tot 2 oktober de expositie Forever Endeavour van Job Smeets & Studio Job te bewonderen. Ik meldde het al eerder: ik kwam niet uitgekeken…..Job Smeets groeide op in Weert en kwam er terug en hoe! Gaat dat zien, gaat dat zien.
Veel geniet gewenst!
Ad van Etten
N.a.v. onderstaande tips van Ad van Etten kregen we al een reactie van Annemarie en Jan Kees van der Veen:
Onlangs waren we in Uden naar museum Krona en zagen daar de boeiende tentoonstelling
‘Tussen werelden Chagall & hedendaagse kunstenaars’ in het mooi gerenoveerd museum op een mooie plek.
Om deze zomer mooie kunst te zien ( en fijn te wandelen) hoef je echt de grote rivieren niet over. Je kunt natuurlijk naar Tilburg gaan. Het De Pont blijft een trefzekere goede keuze. Nu met fraai werk van Kasper Bosmans, prachtige video’s van David Claerbout en een zeldzaam overzicht van werken van de grote Sigmar Polke. Maar wandel ook eens door het 18e-eeuwse sterrenbos de Oude Warande aan de Bredaseweg. Bijzondere kunstwerken in een heerlijk wandelgebied. Maar in deze tips voor trips even aandacht voor drie andere mooie dagjes uit……
Je kunt hier natuurlijk heerlijk lunchen met uitzicht op de Maas, maar het Bonnefanten biedt altijd meerdere spraakmakende tentoonstellingen. Deze keer waren we vooral razend enthousiast over de zeer spannende werken van Berlinde de Bruyckere. Ze creëert met was, huiden, dekens etc. monumentale werken, die je aangrijpen. Net zoals Anselm Kiefer dat kan. Maar Berlindes werk beneemt je bijna letterlijk en figuurlijk de adem . Van harte aanbevolen en daarna heb je zeker en vast een lekkere pint op het Vrijthof verdiend! |
![]() |
Voor de ware Van Gogh fan, blijft dit museum een must. Maar deze zomer kun je vooral genieten van een uitgebreide overzichtstentoonstelling over Salvador Dali. Maar houd dan vooral genoeg tijd over voor de expositie “Paper Tales” van Eva Jospin. Van eenvoudig bruin karton bouwde, kneedde, hakte deze Franse Eva (dochter van de gelijknamige Franse politicus) indrukwekkende monumentale installaties. Je kunt je ogen nauwelijks geloven. Gaat dat zien, gaat dat zien! |
![]() |
In Oosterhout staat drie kloosters in de zogenaamde Heilige Driehoek. Zij vormen de plaats en het decor van “Hoop”, die prachtige kunst in de kloosters zelf en in de wandelroute daarlangs laat zien. Hendrik Driessen, voormalig directeur van De Pont is een van de curatoren ervan en het kan bijna geen toeval zien, dat hij prachtige kunst voor deze editie verzamelde: Bill Viola, Anish Kapoor, Marc Mulders om er maar eens 3 ( van de 24) kunstenaars te noemen. Als je deze tentoonstelling wilt bezoeken, moet je wel snel zijn: hij is nog te zien tot en met 15 augustus.
Voor alle tentoonstellingen geldt: vooraf tijd reserveren (even googelen dus) en museumkaart niet vergeten. In Oosterhout krijg je overigens alleen een kleine korting met de kaart. Veel kunstplezier gewenst!!!
In 2020 bestond Ars Longa 20 jaar.
Samen communiceren de leden al 20 jaar over kunst. We kijken, we luisteren, we reizen, we inspireren elkaar, we maken plannen om samen te werken en we luisteren naar elkaars verhalen.
Voor de lustrumavond vroegen we aan alle leden om te vertellen wat hen ooit echt (of het meest) heeft geraakt in de kunst. Dat kon zijn een schilderij, een tekening, een beeldhouwwerk, een gebouw, een foto, een video, een object, een illustratie en voor de dichters onder ons, een gedicht of stukje proza.
Bijna 50 leden hebben gevolg gegeven aan die vraag, en we zo hebben we een fantastische verzameling gevormd vankorte persoonlijke verhalen over een diverse serie kunstwerken.
Op 21 september gaan we die met verhalen en kunstwerken met elkaar delen.